OĽaNO chce otvorenejšiu samosprávu voči občanom

01.05.2013 Bratislava

Moc patrí do rúk občanov, nie politikov. A to na každej úrovni štátu. Preto poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti pripravujú súbor opatrení, ktoré viac otvoria samosprávu občanom a umožnia im viac sa podieľať na výkone verejnej správy. Podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová a poslanci Igor Hraško, Jozef Viskupič a Miroslav Kadúc ako prvý krok k lepšej, transparentnejšej a otvorenejšej samospráve predkladajú na najbližšiu schôdzu parlamentu svoj návrh zákona o obecnom zriadení.
Ním umožňujú občanom aj na úrovni obce vo väčšej miere ovplyvňovať správu vecí verejných. Poslanci návrhom uľahčujú prístup ku komplexným informáciám z oblasti legislatívy obce, čím priamo vytvárajú priestor pre lepšiu informovanosť občanov, umožňujú vyjadriť názor občanov v procese prijímania novej legislatívy a taktiež zvyšujú transparentnosť a kvalitu rozhodovacích procesov zastupiteľských orgánov v obci.
Jednou zo zmien, ktorú preto vo svojom návrhu štvorica opozičných poslancov prinášajú, je umožnenie skupine občanov podať spoločnú pripomienku a ovplyvniť tak proces prijímania legislatívy na úrovni obce, tak ako je to dnes možné len na úrovni samosprávnych krajov. „Spoločná pripomienka predstavuje legislatívny nástroj umožňujúci jednak spoločný zásah občanov do legislatívneho procesu a zároveň je aj integrujúcim nástrojom občianskej spoločnosti. Umožňuje spoločne a jednotne formulovať názor väčšej časti danej spoločenskej komunity a zároveň predstavuje mechanizmus, ktorý efektívnym spôsobom umožní priamu prezentáciu týchto názorov prostredníctvom jednej konkrétnej osoby – splnomocneného zástupcu,“ tvrdí štvorica opozičných poslancov.
Moc, ani na obecnej úrovni, nemôže existovať bez kontroly verejnosti. Preto je ďalšou zmenou v predloženom návrhu je povinné vyhlasovanie úplného znenia všeobecne záväzných nariadení obce, čím sa stanovuje rovnaká podmienka ako pri vyhlasovaní všeobecne záväzných nariadení samosprávneho kraja. „Návrh zákona reaguje predovšetkým na súčasný stav, keď v prípade novelizácie nariadenia nedochádza k automatickej aktualizácii jeho úplného znenia a zverejňuje sa len samotný text zmien právneho predpisu. Takýto postup môže viesť k neprehľadnosti prijatých právnych predpisov, k ich nezrozumiteľnosti a z toho vyplývajúceho šikanovania bežných občanov bez právneho vzdelania,“ vysvetľujú poslanci. Poslanci taktiež navrhujú zaviesť povinnosť uverejniť úplné znenie všeobecne záväzných nariadení obce v zbierke nariadení. Poslanci navrhujú vytvoriť centrálny register nariadení všetkých obcí, kde si bude každý občan či podnikateľ môcť nájsť všetky obecné nariadenia.
Po zákon o obecnom zriadení, o ktorom bude parlament rokovať na májovej schôdzi, budú od poslancov hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti nasledovať aj ďalšie kroky, ktoré dajú občanom možnosť posvietiť si na politikov a ovplyvniť tak vo väčšej miere správu vecí verejných. Jedným z takých opatrení je pripravovaný návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti verejných funkcionárov a volených zástupcov.
E. Jurinovám, M. Kadúc, J. Viskupič
 

Vyberte región